Undvika köldbryggor

Eftersom ytterbalken står i kontakt med marken blir den kallare än omgivningen. Det är därför viktigt att isolera på rätt sätt mellan grundytterbalken och husets anslutande träbjälklag.

För att undvika köldbryggor ska betongbalkar ha fuktspärr och köldbryggebrytare mellan mark och grundutrymme. Även innerbalkarna ska isoleras på undersidan.

Finns fuktspärr och köldbryggebrytare mellan alla betongbalkar och marken? I BBR Kapitel 6:53 Fuktsäkerhet, kan du läsa om hur man gör för att undvika köldbryggor.

För att snabbt kunna säkerställa detta kan du använda vår broschyr:

”Fuktsäkerhetsprojektering av krypgrund – 10 steg”. Punkt 3 inga köldbryggor i grunden.

Inga köldbryggor i grunden

Punkt 3 i kontrollistan

– ladda ned broschyren här:

Bättre fuktsäkerhetsprojektering i 10 steg

Hur ska man undvika köldbryggor?


Tips för att undvika köldbryggor:
• Bestäm fukttillståndet utifrån de fuktbelastningar som kan förväntas påverka byggnaden
• Ta hänsyn till kombinationer av material, skarvar och anslutningsdetaljer
• Klä ytterbalken med en åldersbeständig plastfolie för att spärra fukt

Tänk på att innerbalken inte får ha kontakt med marken, den får inte bli kallare än omgivningen i grunden. För att undvika köldbryggor kan en isolerande skiva och åldersbeständig plast placeras under balken, alternativt klä in balken med isolering och plastfolie. Minst 2/3 av isoleringen ska befinna sig under plastfolien för att undvika kondens.

Isolergrund klarar maxgränsen 75% RF (se BBR 6:5 Fukt). Den har inga köldbryggor mot marken som kan absorbera fukt och kyla. Vår lösning är isolerad, varm, tät och undertrycksatt.

Du kan också se vår film som demonstrerar varje kontrollpunkt i broschyren. Titta på filmen här.  

Hör gärna av dig för mer information om att undvika köldbryggor i grunden – och annat som krävs för en typgodkänd krypgrund.

Ladda ner broschyren som pdf eller hör av dig direkt till oss så skickar vi den till dig.

Välkommen att kontakta oss

ISOLERGRUND® – Husgrund som uppfyller Svenska byggkrav (BBR) – Komplett giltig dokumentation för husägare, fuktsäkerhetsprojektering och bygglovsprocess